Belastingen en toeslagen
Mensen klagen graag over belasting betalen. Gelukkig wordt een groot deel van de betaalde belastingen weer nuttig gebruikt, zoals bijvoorbeeld voor de aanleg van infrastructuur, scholen, het sociale vangnet, ziekenhuizen, enzovoorts. Om zaken te stimuleren of betaalbaar te houden verstrekt de overheid ook verschillende toeslagen.
Belasting betalen
De grootste inkomstenbron van de Nederlandse overheid zijn de belastingen. Er bestaan belastingen in alle vormen en maten. Voorbeelden zijn de inkomstenbelasting, kansspelbelastingen en vennootschapsbelasting. De hoogte van belastingen kunnen variëren. Er zijn constante tarieven die bijvoorbeeld gelden voor het verlengen van een rijbewijs. Naast de vaste constante belastingen zijn er belastingen die kunnen variëren qua percentage. Bekende voorbeelden hiervan zijn de degressieve en progressieve tarieven. Progressieve tarieven worden bijvoorbeeld gehanteerd bij inkomstenbelasting. Tenslotte zijn er nog proportionele tarieven. Dit zijn tarieven waarbij altijd een vast percentage geldt.
Toeslagen
Toeslagen zijn in tegenstelling tot belastingen juist een verhoging van je inkomen. Met behulp van toeslagen wil de overheid bepaalde zaken stimuleren of gewoonweg betaalbaar houden. Voorbeelden van toeslagen zijn de huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag, enzovoorts. Voor de meeste toeslagen geldt dat deze alleen voor langere inkomensgroepen verkrijgbaar zijn. Sommige toeslagen worden lager naarmate je meer verdient. Tenslotte zijn er enkele toeslagen (bijvoorbeeld kinderbijslag) die voor iedereen even hoog zijn.