Advies-eb » Specials » Tweede baan

Waarom een tweede baan?

Waarom een tweede baan? Steeds meer Nederlanders hebben een tweede baan of bijverdiensten. Ze willen hiermee extra geld verdienen. Maar hoe zoek je een extra baan? En waar moet je op letten?

Steeds meer mensen met tweede baan

Uit onderzoek van Intermediair is gebleken dat bijvoorbeeld bijna twintig procent van de hoogopgeleiden in Nederland een tweede baan heeft naast de gewone baan. De tweede baan is er in de vorm van een parttimebaan of een eigen bedrijf (bijvoorbeeld een eigen internetwebshop). Een klein percentage heeft zelfs drie of meer banen. Een tweede baan is er voor sommigen geheel naast de fulltime eigen baan van 40 uur. Ook de variant dat een persoon meerdere parttime banen heeft komt frequent voor, bijvoorbeeld tweemaal 20 uur. Hoewel het voorkomt dat iemand meerdere banen heeft omdat men niet kan kiezen of vanwege de afwisseling is er ook vaak sprake van pure noodzaak! In ons buurland Duitsland is het aantal mensen met een tweede baan ook enorm gegroeid de laatste jaren. Er lijkt sprake van een tendens.

Financiële noodzaak

Voor steeds meer mensen is een tweede baan helaas noodzaak om financieel het hoofd boven water te houden. De crisis laat duidelijk haar sporen na. Ook de stijgende vaste lasten dragen hier aan bij. Een tweede baan zorgt ervoor dat je verdiensten stijgen (meer koopkracht) en het geeft meer zekerheid voor een blijvend inkomen.

Wat zijn de gevolgen van een tweede baan?

We leven in Nederland en we hebben te maken met vele regels. Wie geld verdient met een extra baan moet daarom rekening houden met verschillende zaken. Voorbeelden hiervan zijn:
  • Gevolgen voor de belasting
  • Heffingskortingen
  • Het recht hebben op toeslagen
  • Mogelijke naheffingen
  • Mag je wel een extra baan hebben van je andere werkgever
  • Wat zijn je arbeidsrechten bij een tweede baan
Bijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor toeslagen

Bijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor toeslagen

Wanneer je een huurhuis, kinderen of een zorgverzekering hebt kan je hiervoor een bijdrage in je kosten krijgen. Een dergelijke bijdrage wordt een toeslag genoemd. Voorbeelden van toeslagen zijn de zo…
Bijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor de belasting

Bijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor de belasting

Een vaak gehoorde klacht van mensen met een tweede baan, bijbaan of bijverdiensten is dat ze zoveel belasting moeten betalen over de extra verdiensten en dat het amper loont. Maar is dit wel zo? Betaa…
Bijbaan of bijverdiensten: algemene tips

Bijbaan of bijverdiensten: algemene tips

Wanneer je bijverdiensten of een tweede baan nodig hebt is het nog niet zo eenvoudig om een keuze te maken voor een baantje. Het kan daarom geen kwaad om wat voorwerk te verrichten voordat je een twee…
Bijbaan of bijverdiensten: mag dat van je werkgever?

Bijbaan of bijverdiensten: mag dat van je werkgever?

Een tweede baan of bijbaan worden ook wel nevenactiviteiten genoemd. In arbeidscontracten of cao’s staat vaak aangegeven dat er een “verbod op nevenactiviteiten” geldt. Wat betekent dit precies? Kan h…
Gepubliceerd door Advies-eb op 19-12-2012, laatst gewijzigd op 11-11-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.rijksoverheid.nl