Advies-eb » Specials » Vakantie

Overzicht vakantieperiodes

Overzicht vakantieperiodes De vakantieperiodes zijn het moment waar menig persoon naar uitkijkt, het moment dat je even je verplichtingen ten aanzien van school en werk kunt laten liggen. In Nederland en België zijn meerdere door de overheid vastgestelde schoolvakanties. Werknemers maken geen gebruik van vaststaande schoolvakanties maar beschikken over vakantiedagen die naar eigen inzicht zijn in te plannen.

Schoolvakanties

Schoolvakanties zijn door de overheid opgelegde vakanties waar binnen de scholen sluiten. De datums van de meivakantie, de zomervakantie en de Kerstvakantie zijn wettelijk vastgelegd. De datums voor de voorjaarsvakantie en herfstvakantie betreffen adviesdatums. Scholen mogen dus afwijken van de geadviseerde datums. Om te voorkomen dat iedereen tegelijk vrij heeft past de overheid vakantiespreiding toe. Nederland is opgedeeld in drie regio's, namelijk noord, midden en zuid waarbij elke regio een eigen vakantieplanning heeft. In België vinden alle schoolvakanties in het gehele land tegelijkertijd plaats.

Vakanties voor werknemers

De meeste werknemers met een dienstverband in het bedrijfsleven of bij de overheid hebben vakantiedagen die ze zelf mogen inplannen. De schoolvakanties worden hierbij niet verplicht opgevolgd. In de praktijk nemen veel werknemers toch vrij tijdens de schoolvakanties omdat ze bijvoorbeeld jonge schoolgaande kinderen hebben.
Top 10 vakanties en bestemmingen

Top 10 vakanties en bestemmingen

Altijd al willen weten welke landen en bestemmingen het meest worden bezocht door Nederlanders? Of wat de meest zonzekere bestemmingen zijn op de wereld? En wat te denken van de grootste wintersportge…
Vakanties: indeling regio's noord, midden en zuid

Vakanties: indeling regio's noord, midden en zuid

In Nederland vinden de vakanties niet overal gelijktijdig plaats. Om drukte op de wegen en bij toeristische trekpleisters te vermijden is er sprake van vakantiespreiding. Nederland is opgedeeld in de…
Gepubliceerd door Advies-eb op 04-11-2014, laatst gewijzigd op 05-11-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.